Sunday, April 16, 2017

Food Mania: Brownies

Assalamualaikum, hai!

Sebelum ni tak pernah berani nak makan brownies sebab tengok texture brownies tu macam padat sangat kalau nak dibandingkan dengan kek biasa yang selalu kita (saya) buat.

So I was thinking berapa banyak la kalori dalam brownies tu, Sure lagi banyak dari kek biasa. Kah! Because I was trying to lose weight masa tu. Tiap kali nak makan kena google dulu nak tengok how much kalori. Hahahaha! Exercise malas, so kena control makan la jawabnya. Heheh.

Kawan-kawan memang suka gila brownies tapi tak pernah pulak nak try buat. Selalu buat red velvet cupcakes untuk diorang. Hehehe. Ada satu masa tu keluar pergi makan Dip N Dip dekat IOI Putrajaya. Yang besar gila tu. Hahaha. Kira masa tu tengah cheat day la teringin nak makan chocolate. Kawan kita order satu dish tu tak ingat apa. Tapi ada brownies la dalam dia. Oh sedapnya la haiii.

Start buat brownies masa dah habis degree. Masa tu tak tahu macam mana boleh teringin nak buat. Hahaha. Ohh.. Dah ingat! Ayah ada beli chocolate compound tapi tak pernah guna. Sebab kita pun tak tahu ada chocolate compund dekat rumah. Ayah suruh guna. Since that day lah start bake brownies.

Resepi brownies ni kita tengok dekat blog Azlita Masam Manis. Tapi kita ada ubah sikit-sikit contohnya dekat part gula. Kita kurangkan sikit gula tu. Huhu. Alhamdulillah menjadi.

So ni resepi kita (diolah dari resepi Kak Ita);

Bahan-bahan:

400 gram dark chocolate compound. (Kita pakai brand Le Bourne)
150 gram unsalted butter
4 eggs (Gred B)
80 gram castor sugar
80 gram brown sugar
100 gram self raising flour
30 gram cocoa powder (Kita pakai brand VanHouten)
1 teaspoon vanilla essence
Loyang size 10" x 10"
Baking paper







Steps:

1. Mula-mula kena pre heat kan oven dulu at 160 degree Celcius. Biasanya kita pre heat dalam 20 minit macam tu.


Oven kita dia ada options nak panas atas bawah ke etc. Kita pilih atas bawah.

2. Then kita proceed dengan dark chocolate. Cairkan dark chocolate dengan butter guna kaedah double boiling. Boleh je nak guna microwave tapi kita tak reti nak letak masa berapa lama. Huhu.

Kalau double boiling, perlukan periuk dan mangkuk yang boleh tutup periuk tu and make sure mangkuk tu tahan panas. Ada jugak yang pakai mangkuk tembaga tu. Kita pakai mangkuk porcelain ni. Dia ada tulis kat belakang boleh tahan haba.

Isi air separuh periuk. Kita guna api besar nak bagi air mendidih. Bila dah mendidih baru letak mangkuk atas periuk. Letak chocolate dengan butter dalam mangkuk. And diorang akan cair. Boleh kacau sesekali.

The idea of double boiling ni taknak bagi steam dari air yang mendidih tu keluar. That's why kena pakai mangkuk yang boleh cover periuk kita.

**Kenapa double boiling? Sebab chocolate ni tak boleh kena direct heat. Nanti cepat hangus.


 Haaa..macam ni. Ada simbol tahan panas. Sebeb sebelum ni kita guna mangkuk lain. Pecah pulak jadinya. Huhu.


Double boiling. Periuk kat bawah. Mangkuk kat atas. 

3. Sementara nak tunggu chocolate cair, boleh proceed dengan bahan-bahan lain. Tapiskan self raising flour dengan cocoa powder. Then letak tapi sekejap.


Tepung dan cocoa powder yang sudah ditapis.

4. Dalam mangkuk lain, satukan telur, castor sugar, brown sugar dan vanilla essence. Kacau bahan sampai gula larut. Kalau tak larat nak guna tangan, boleh je kacau guna electric mixer tu. Hehehe. 


Kacau telur, gula, vanilla. 

5. Bila chocolate dan butter dah cair, alihkan mangkuk ke atas meja. Masukkan campuran telur tadi ke dalam chocolate. Kacau sampai sebati. Boleh nampak batter tu jadi semakin pekat. 


Masukkan telur dalam chocolate. Kacau cepat-cepat sebab taknak bagi telur tu masak jadi scramble eggs pulak.



Batter jadi makin pekat.

6. Then dah sebati boleh masukkan tepung dan cocoa powder. Kacau lagi sampai sebati. Jangan terlebih kacau pula sebab takuk udara dari self raising flour tu keluar banyak sangat. Nanti tak jadi pulak brownies nya. 


Masukkan tepung sedikit demi sedikit.



Kacau bagi sebati.

7. Dah siap kacau semua boleh alaskann baking paper dalam loyang. Kita guna marjerin sikit nak bagi baking paper tu melekat kat loyang. Kira macam gam la marjerin ni. Hehe. Dah alaskan baking paper tu tak payah dah sapu butter atas baking paper tu tau. 



8. Boleh lah tuang batter ke dalam loyang. 


9. Bakar brownies at 160 degree Celcius for 50-53 minutes. 



Nak tahu brownies dah masak ke belum boleh check guna lidi. Pakai lidi satay yang dah dibasuh (of course). Cucuk lidi ke dalam brownies. Then tengok dekat hujung lidi tu. Kalau dah masak it's either ada sikit cake's crumble kat hujung lidi tu atau pun memang langsung takda apa-apa. Bersih. 

Bila dah confirm masak, kita biasa biarkan sekejap dalam oven. Oh, Jangan lupa switch off oven tu tau. The idea is kita tak nak bagi brownies tu terkejut dengan perubahan suhu yang drastik (dari oven ke room temperature). 


Bila nak potong bownies, kalau boleh guna plastic knife yang biasa kita dapat dari mana-mana bakery tu bila beli birthday cake. Bila potong guna plastic knife brownies tak senang pecah. 

Dah siap potong boleh terus makan atau boleh letak topping. Kita biasa makan macam tu je sebab nak kurangkan pengambilan kalori. Huhu.

Selamat mencuba! 





No comments:

Post a Comment